Ваш заголовок

Збереження ментального здоров'я є надважливим у сьогоденні. Саме  з такою метою на базі нашого ІРЦ 06.02.2024 було проведено тренінг психологами загального захисту благодійного фонду "РОКАДА" Іриною Йолтухівською та Оленою Шевчук. Практичні психологи та фахівці центру навчалися технікам самодопомоги та допомоги близьким у кризових ситуаціях. Тренінг залишив після смак позитиву, яскравості та позитивних емоцій.

Стоп, Міни!

       Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України  спільно з партнерами – проектом Dovidka.info та благодійною організацією «Смарт ангел» – створено кілька просвітницьких відеороликів для дітей, присвячених мінній безпеці. 

     Метою розробки та поширення цих матеріалів - нагадування про те, що третина України замінована або забруднена рештками зброї й техніки внаслідок війни. Тож мінна небезпека нині загрожує кожному– як дорослим, так і дітям. Наші діти мають знати, як виглядають міни-пастки, міни-розтяжки та інші їх види та, як діяти, коли знайшов міну. 

У даних відео - правила поведінки, які можуть вберегти життя. Враховуючи вищевикладене та з метою підвищення рівня обізнаності жителів України та особливо дітей пов'язаних із мінною безпекою, Мінреінтеграції розповсюджує ці просвітницькі ролики.

Ознайомитись з інформаційними матеріалами та відео Ви можете за посиланнями:

https://drive.google.com/drive/folders/1Gcp0J3S-FdIPI2A8LYlSIXfckaYaTIcp

https://drive.google.com/file/d/1YUJmO1g9k9QVbvOMutLCjj_zxppN5IHb/view?usp=sharing 

https://drive.google.com/file/d/1V_60zLdOuroz1OHHFcuZs9FrGegZVE6k/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/19Lu5cuoIH5XcwSaS_e8l7H1fQ07zC8cJ/view?usp=sharing



 Моніторинг досягнень дітей з ООП за перший семестр 2023-2024 навчального року

 Кінець року - час підведення підсумків та проведення чергових  засідань команд психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП.

   За участі фахівців(консультантів) ІРЦ 49 таких засідань було проведено у навчальних закладах Крупецької, Улашанівської, Ганнопільської та Берездівської територіальних громад.

    На порядку денному обговорювались такі питання:

 1. Результати моніторингу та результати навчальної діяльності дітей з ООП за І семестр 2023-2024 н/р.   2. Ефективність індивідуальної програми розвитку та внесення коректив і доповнень.                             3. Результати проведених індивідуальних занять та розвивально-корекційної роботи із дітьми з ООП.

    Фахівці надали методичні рекомендації щодо перегляду та уточень індивідуальної програми розвитку, корекційно-розвиткових програм та їх обліку. Крім того, обговорювалися важливі питання адаптації та модифікації освітньої програми та корекції розвитку. Для навчання учнів з особливими освітніми потребами працюють одразу кілька фахівців і координація їхньої роботи важлива для досягнення позитивного результату. Саме завдяки подібним засіданням і практичним навчанням створюються кращі умови для навчання дітей з ООП.  



       Скажи чесно, ти як?

    Піклування про ментальне здоров'я має перетворитися для українців на щоденну звичку. Провідником на цьому шляху покликана стати комунікаційна кампанія, яка стартувала в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

    Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

    За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар'єр на шляху звернення по психологічну допомогу.

    Так само, як здатність до адаптування, функціонування й навіть певного розвитку під час війни, перспективи повоєнного відновлення України значною мірою залежать від рівня емоційної солідарності громадян та культури піклування про ментальне здоров'я. Психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

     Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською, має на меті допомогти українцям знайти джерело сили. Джерело внутрішнє, в собі, на рівні усвідомлення й визнання власного психічного стану та хоча б приблизної оцінки ступеня його кризовості. Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного. Також необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

    Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров'я координує МОЗ України. Всесвітня організація охорони здоров'я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар'єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

   У межах кампанії створено спеціальну сторінку: https://howareu.com (howareu_program), де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я – своє та людей поруч.

    В нашому ІРЦ  кваліфіковану  консультацію та  психологічну допомогу можна отримати  у практичного психолога Андрощук Яни Іванівни, попередньо звернувшись за телефоном: +38(096)59-44-273 


    Вересень - час проведення перших  засідань команд психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП у новому навчальному році. 

   За участі фахівців(консультантів) ІРЦ 46 таких засідань було проведено у навчальних закладах Крупецької, Улашанівської, Ганнопільської та Берездівської  територіальних громад.

      На порядку денному обговорювались такі питання:

1. Про нормативно-правові акти, які регулюють питання інклюзивної освіти в Україні.

2. Про схвалення Положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами.

3. Про розподіл обов'язків між членами команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та затвердження плану роботи на 2023/2024 навчальний рік.

4. Про обговорення та схвалення індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами на 2023/2024 навчальний рік.

   Фахівці надали методичні рекомендації щодо складання індивідуальної програми розвитку, корекційно-розвиткових програм та їх обліку. Крім того, обговорювалися важливі питання адаптації та модифікації освітньої програми та корекції розвитку. Для навчання учнів з особливими освітніми потребами працюють одразу кілька фахівців і координація їхньої роботи важлива для досягнення позитивного результату. Саме завдяки подібним засіданням і практичним навчанням створюються кращі умови для навчання  дітей з ООП.


         18листопада - Європейський день захисту дітей від

сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

      Сексуальне насильство над дітьми - прихована проблема, точну кількістьпотерпілих установити надзвичайно складно. За оціночними даними РадиЄвропи, кожна п'ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства.Сексуальне насильство є болючою темою й у мирний час, проте під часвійни проблема загострюється. З кожною звісткою про звільнені території, нажаль, стає відомо про нові випадки сексуального насильства російськихокупантів над українками та українцями.

       Завданнями проведення заходів до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства є: 

- підвищення обізнаності громадськості щодо проблеми сексуального насильства над дітьми, виявлення випадків насильства, їх попередження та допомоги дітям, які постраждали від сексуального насильства; 

- сприяння відкритій дискусії про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства; 

- недопущення стигматизації жертв і надання їм допомоги. 

На сайті Міністерства освіти і науки України розміщені актуальні матеріали, відео та анімації для батьків, учителів та дітей щодо запобігання сексуальному насильству. Ресурс доступу: https://mon.gov.ua/storage/app/media/pozashkilna/bezpeka/1.pdf 

https://mon.gov.ua/ua/news/aktualni-materiali-shodo-psihologichnoyipidtrimki-ta-zahistu-ditej-vid-seksualnogo-nasilstva-v-interneti 

Також можна скористатися практичними напрацювання фахівців Українського фонду «Благополуччя дітей», зокрема: Методичний посібник «Формування навичок безпечної поведінки дітей»: частина 2 «Я вмію себе захистити» (для роботи з дітьми підліткового віку).

 • Відео «Історія Юльки» та «Історія Матеуша». 

• Матеріали кампанії «Уважні батьки». 

• інформаційно-методичний посібник «Сексуальне насильство над дітьми: причини, наслідки, профілактика»;

 • відеолекція «Сексуальне насильство над дітьми: форми та ознаки». 

• методичний посібник «Навчіть дитину захищатися»; 

• листівка для батьків «Навчіть дитину правила «Тут мене не торкайся»; 

• брошура для батьків «Навчіть дитину правила «Тут мене не торкайся»; 

• брошура для батьків та дітей «Я можу себе захистити»; 

• відеокурс О. Нагули для батьків «Навчіть дитину захищатися». 

• методичний посібник «Формування навичок безпечної поведінки дітей»: частина 1 «Вчимо дитину захищатися»; 

• мультфільм «Розкажи дорослому, якому довіряєш»; 

• відеокурс О. Нагули для батьків «Навчіть дитину захищатися» 

• методичний посібник «Формування навичок безпечної поведінки дітей»: частина 2 «Я вмію себе захистити» (для роботи з дітьми підліткового віку); 

• відео (щодо проблеми секстингу) «Історія Юльки» та «Історія Матеуша»; 

• відео (щодо проблеми грумінгу) «Уважні батьки»; 

• відеокурс для батьків «Навчіть дитину захищатися»; 

• брошура для батьків «Уважні батьки»; 

• сценарій зустрічі з батьками «Уважні онлайн або як запобігати спокушанню дітей онлайн»; 

• сценарій заняття з підлітками «Уважні онлайн». 

Рекомендуємо скористатись матеріалами, які було підготовлено та адаптовано у межах проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні»:

 відеоролик «Розкажи дорослому, якому довіряєш» щодо попередження сексуального насильства щодо дітей у колі довіри; 

буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді; 

відеоролик «Почни говорити» для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань у спорті; 

серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»: 

Захист дітей онлайн; 

Сексуальний шантаж; Секстинг; Секс-чатинг; Грумінг; Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти. 

Усі матеріали Проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні», доступні на сайті Офісу Ради Європи, які можуть використовуватися педагогічними працівниками, соціальними педагогами, практичними психологами під час проведення профілактичної та роз'яснювальної роботи щодо запобігання насильства.

Проєкт "Єднання заради дії"

Благодійні організації  «Благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» та «IREX в Україні» презентувати Збірку методичних матеріалів щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення, яке постраждало від військової агресії РФ проти України, що була розроблена командою БО «БФ «ССС» спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зазначена Збірка складається із 13 розділів, кожен з яких стосується найбільш актуальних питань соціальної адаптації та відновлення прав постраждалого населення, зокрема містить роз'яснення законодавства щодо надання соціальних та адміністративних послуг ВПО, зразки рішень, заяв тощо. Під час роботи над Збіркою методичних матеріалів було проаналізовано понад 80 нормативно-правових актів, які регулюють питання соціального захисту населення та регламентують правовий статус внутрішньо переміщених осіб, відслідковано усі зміни в законодавстві, що в загальному склало понад 2000 проаналізованих сторінок. Відтак, Збірка методичних матеріалів є дуже корисним матеріалом для громадян, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії проти України, оскільки в доступній формі роз'яснює особливості законодавства у сфері соціального захисту населення, механізми реалізації прав та захисту інтересів внутрішньо переміщених осіб у межах реалізації проєкту «Єднання заради дії» за підтримки IREX в Україні.

Доступ:  https://drive.google.com/drive/folders/1t0q1oZfAdBcsEMp6aN_iDJg5Y 47YPc5i?usp=sharing. 


Заходи до Міжнародного дня людей з інвалідністю

   Відповідно до Ропорядження Хмельницької обласної державної адміністрації №821/2021-р від 23.11.2021 «Про заходи з відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю» фахівцями комунальної установи проведено:

  • захід у формі групового заняття «Бал Доброти». де висвітлювалась тема: «Дивись на нас як на рівних»
  • проведено круглий стіл для батьків «Розшифровка дитячої поведінки»
  • розроблено рекомендації для батьків по запобіганню насилля щодо дитини
  • розроблено рекомендації для педагогічних працівників щодо запобігання проявам насильства серед дітей, які навчаються інклюзивних класах


Робота над ІПР

  Відповідно до плану роботи ІРЦ,  протягом листопада надавались методичні рекомендації щодо роботи за Індивідуальною програмою розвитку дитини для асистентів вчителя  закладів загальної середньої освіти Ганнопільської, Берездівської, Крупецької та Улашанівської ОТГ.  

Приємні слова стосовно позитивної динаміки розвитку своїх вихованців почули від педагогів Губелецького, Хоровецького, Улашанівського, Цвітоського, Миньковецького, Жуківського ЗЗСО.

Практичний семінар для асистентів вчителя на тему: "Розроблення індивідуальної програми розвитку дитини з ООП" 

06.09.2019р.


Семінар для практичних психологів на тему: "Психолого-педагогічний супровід дитини з ООП в інклюзивному просторі"

18.10.2019р.

Семінар для вчителів початкових класів "Не однакова інклюзуя: шукаємо можливості взаємодії з дитиною"

26.11.2016р.

Семінар для асистентів вчителя тема: "Організація командної корекційно-педагогічної діяльності в навчанні дітей з атиповим розвитком та їх психологічного супроводу в умовах інклюзивного навчального закладу"

07.02.2020р.

Семінар для батьків дітей з ООП тема: "Чому на нас навішують ярлики, коли нам ціни нема?"

25.02.2020р.

Фахівцями ІРЦ постійно надається індивідуальне консультування для педагогічних працівників закладів освіти.

11.03.2020р.

© 2020 КУ "Інклюзивно-ресурсний центр" Ганнопільської сільської ради
Створено за допомогою Webnode Файли cookie
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати